Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

Geotermikus energia Japánban

« Vissza a főoldalra

www.mgte.hu » Geotermia külföldön » Geotermikus energia Japánban

Japánban a geotermikus energia becsült elméleti potenciálja 3 km-es mélységig 20 GWe. 


Ezzel szemben a jelenlegi kiépített geotermikus erőmű kapacitás alig 517,8 MWe, és az utóbbi több mint egy évtizedben nem is telepítettek új geotermikus erőművet. Ennek oka, hogy nem volt versenyképes a többi energiahordozóval, és a szociális rendszer is korlátozta a geotermikus fejlesztéseket.

A 2011. márciusi földrengés és az azt követő fukushimai nukleáris baleset után a kormány új szabályozást és törvényeket vezetett be a megújuló energiaforrások támogatására, beleértve a geotermikus energiát is. Növelte a pénzügyi támogatásokat a források felderítésére, az átvételi tarifát kedvezőbbé tette, enyhítette a nemzeti parkokat érintő korlátozásokat.

Japánban a geotermikus források 80%-a nemzeti parkok területén található, ezért sokáig a geotermikus kitermelés tiltott volt, és a kutatásokat is szigorúan korlátozták. Figyelembe véve a geotermikus energia előnyeit, mint az alacsony CO2 emisszió, a kormány 2010-ben úgy döntött, hogy enyhíti a korlátozásokat a nemzeti parkokat illetően. A fúrási engedély megszerzéséhez szükséges idő is lerövidült. 2014-ben több mint 40 helyszínen folytak kutatások vagy fejlesztések, 19 helyszínen 10 MWe feletti, 7 helyszínen 1-10 MWe közötti, 19 helyszínen 1 MWe alatti potenciállal. 2013 és 2014 folyamán 7 kicsi segédközeges erőművet telepítettek.

A kormány úgy döntött, hogy 90 millió USD-ra növeli a geotermikus kutak fúrására szánt támogatást , ezzel fedezve a kutatás és fúrás költségeinek 50%-át. A társadalmi elfogadottság támogatását 100%-ban fedezi.Az átvételi tarifa nagyméretű geotermikus alapú villamosenergia-termelők esetén (>15 MWe) 27,3 yen/kWh 15 évre.

Közvetlen hasznosítás

Az utóbbi 5 évben egy szervezet sem gyűjtött adatokat a közvetlen felhasználást illetően. Nem történtek jelentős változások, megközelítőleg a 2010-es helyzet áll fenn.

Hőcserélős rendszerek

A hőszivattyúk nélküli sekély geotermikus hőcserélős rendszerek egyre inkább elterjednek. Ezeknek a kutaknak a nagy része 100 m-nél sekélyebb olyan területeken, ahol a geotermikus gradiens átlagos. A geotermikus hőszivattyús rendszereket helyiségfűtésre, hűtésre, használati melegvíz előállításra és hóolvasztására használják. Több mint 1000 hőszivattyús rendszer működik az országban.

Szita Gábor - Kovács Ágnes    

2015-07-15

^ Ugrás az oldal tetejére ^


További cikkek a témában: Geotermikus energia az USA-ban || Geotermikus energia Indonéziában || Geotermikus energia Törökországban || Geotermikus energia Izlandon || Geotermikus energia Hollandiában


Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Magyar Geotermális Egyesület 2020. évi közgyűlése - ELHALASZTVA!
0000-00-00.   Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Díszterme

Egyéb szakmai programok:

Korábbi programjaink:
Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése||MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat