Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

Határokkal osztott víztartók, jogi eszközök, szervezetek

« Vissza a főoldalra


A határokkal osztott termálvíz és geotermikus energiagazdálkodás kérdésköréről

TransEnergy project

Magyarország, Szlovénia, Ausztria és Szlovákia földtani intézetei részvételével harmonizált termálvíz és geotermikus energia hasznosítási stratégia elkészítése történik.

Duna Régió Geotermális koncepció

A Duna Régió Stratégián belül, a Fenntartható energia prioritáshoz tartozóan cseh és magyar koordinálással elkészült a Duna Régió Geotermális koncepció 2014-ben, melynek eredménye a rendszerezett és harmonizált információ a geotermikus potenciál, a hasznosítás, a jogszabályi környezet tekintetében. A létrejött pénzügyi támogatási tervezet 11 országot érint a régióban.

DARLINGe program

A DARLINGe program (Duna Transznacionális Program keretén belül ) Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Románia és Magyarország részvételével zajlik. Célja az eljárásrend koordinációjának fejlesztése a Duna régióban az EU energia politikája keretében; geotermális energia hasznosítás célú befektetések elősegítése.

Jogi eszközök a határokkal osztott víztartók érdekében

DWPAs, NATURA 2000, Ramsar:

Jogi eszközzel csak részben lehet a határral osztott víztartót védeni (DWPAs, NATURA 2000, Ramsar, etc.), ezért a tevékenységeket kell szabályozni („A” állam területén, amely károsíthatja „B” állam közös forrásból származó hasznát). A felszín alatti vizek/víztartók jelentős része az országhatárokon átnyúlik. A nemzeti FAV kormányzásokat kiegészítve, nemzetközi együttműködésekben kell részt venni a fenntartható vízgazdálkodás, valamint a regionális politikai és gazdasági  stabilitás érdekében.

Szervezetek

IGA

Az MGtE megalapítása óta társult tagja az International Geothermal Association (IGA) nevű nemzetközi szervezetnek. Az IGA öt évente rendezi meg a geotermikus szakma legnagyobb világtalálkozóját, a World Geothermal Congress-t. Az eddig helyszínek: Firenze (1995), Beppu és Morioka (2000), Antalya (2005), Bali (2010) és Melbourne (2015). A soron következő 2020-as találkozó helyszíne Reykjavík lesz.

Az IGA élén egy 30 fős választott testület, az Igazgatótanács (Board of Directors) áll. Hosszú idő óta 2016-tól ismét van magyar tagja ennek a grémiumnak Szita Gábor, az MGtE elnöke személyében. Az IGA titkársága a németországi Bochum egyetemén működik.

EGEC

Az Európai Geotermikus Energia Tanácsnak (EGEC) köszönhető, hogy az Európai Parlament és a Tanács megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló 2009/28/EK irányelve egyáltalán tartalmazza a geotermikus energiát mint az EU országok energiamixének egy lehetséges elemét.

Az EGEC a fő szervezője a European Geothermal Conference (EGC) nevű eseménynek, amit a világkongresszusok közötti időben rendeznek meg. 2003-ban az MGtE vállalta az akkor esedékes európai konferencia megszervezését Szegeden.

   

2016-10-11

^ Ugrás az oldal tetejére ^
Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése
2018-09-28.   Budapest Music Center (BMC), Tetőterem, 1093 Budapest, Mátyás u. 8.

Egyéb szakmai programok:
GeoTHERM Kiállítás és Kongresszus||GRC Kongresszus és Szakkiállítás||GEOHEAT 2018||XIV. Nemzetközi tudományos konferencia a Kárpát-medence ásványvizeiről||Megújuló Energia 2018 / Nemzetközi Konferencia és Szakmai Kiállítás||

Korábbi programjaink:
MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat