EGS technológia

Áttörés az EGS technológiában

Dr Szimon Ildikó 2023.08.28
EGS technológia

Úgy hírlik, az amerikai Fervo Energy mérnökeinek a Google bevonásával sikerült megoldaniuk a geotermikus energia kinyerését szolgáló ún. EGS technológia egy olyan problémáját, amely eddig hátráltatta az ilyen típusú geotermikus kutak létrehozását és nagy áttörést jelenthet.

A vállalat egy 30 napos tesztet hajtott végre a Nevada északi részén található Project Red nevű telephelyén, ahol 63 liter/másodperc áramlási sebességet mértek magas hőmérsékleten. A cég közlése szerint ez 3,5 MW energia előállítását teszi lehetővé, amely nagyjából 23 ezer háztartás számára elegendő egyszerre. A cég az olaj- és gázipar által kifejlesztett fúrási technológiát alkalmazva mélyen a föld alatti kőzetekben hidraulikus repesztéssel tározókat hoz létre. A kutakba vizet pumpálnak, és a föld belső hőjétől felforrósodott folyadékot visszapumpálják a felszínre, ahol egy turbina a hőt elektromos árammá alakítja. Jelen esetben nagyjából 2500 m mélységbe fúrtak le egy egymástól ezer m távolságra lévő kútpárt, amelyeket vízszintesen összekötöttek egymással. A teszt során a belső hőmérséklet elérte a 190 Celsius-fokot.

A Fervo azt tervezi, hogy még az idei évben csatlakoztatja a telephelyét a hálózathoz, a megtermelt energiát pedig a Google adatközpontjainak és a vállalat néhány más nevadai infrastruktúrájának üzemeltetésére fogják felhasználni. A két cég még 2021-ben írt alá megállapodást arról, hogy együtt fejlesztik a geotermikus energia kitermeléséhez szükséges EGS technológiát.

Ez az első alkalom, hogy sikerült bebizonyítani, az EGS megoldással lehetséges kereskedelmi mennyiségű energiát előállítani, ami komoly áttörés, a mérnökök ugyanis nagyjából 50 éve, az 1970-es évek óta próbálják ezt elérni.

Scroll to Top