Dr Antics Miklós, az EGEC elnöke a konferencián

Első Budapest Geothermal Energy Summit

Dr Szimon Ildikó 2023.06.09
Dr Antics Miklós, az EGEC elnöke a konferencián

A Budapest Mariott Hotelben rendezték meg az első Budapest Geothermal Energy Summit elnevezésű nemzetközi geotermikus találkozót 2023. június 5-én.

A rendezvényen 25 ország képviseltette magát, elsősorban az üzleti szektorból, a hazai felső politikai döntéshozói és végrehajtói oldal, valamint a honi és nemzetközi civil szervezetek, akadémikusok részvétele mellett. A Magyar Geotermális Egyesület nem kapott szerepet az eseményen, de képviselőjével jelen volt azon. Az összejövetel meghirdetett célja az volt, hogy általánosságban felkeltse az érdeklődést a magyar geotermikus lehetőségek iránt. Nem a lehetséges felhasználói kör volt a célközönség. Az ő megszólításuk még a jövő zenéje.

Az egész napos rendezvényen előadások hangzottak el a Kárpát-medence geológiájáról, a magyar geotermikus potenciálról, eredményeinkről, a közelmúlt szektort érintő szabályozási változásairól (erről bővebb is olvasható a „Geotermikus Energia Bizottság alakult” c. cikkben), terveinkről, és kevés konkrétummal panelbeszélgetések voltak a problémák, nehézségek megoldási lehetőségeiről, a hiányosságok kezelési módjáról, amelyekre valójában a hangsúlyt helyezni kéne nemcsak a jövőben, hanem már most is. Többen kiemelték, hogy nincs két egyforma helyzet, nincs két egyforma megoldás, nincsenek csodák, mindenkinek magának kell megtalálnia a saját praktikáit úgy a szabályozásban, mint a pénzügyi háttér megteremtésében vagy a technológiában. Így összegezhetnénk az elhangzottak lényegét amellett, hogy mindenki istenítette geotermikus lehetőségeinket.

Dr. Antics Miklós, a European Geothermal Energy Council (EGEC) elnöke előadást is tartott a konferencián, illetve panelbeszélgetésnek is résztvevője volt. Szerinte a legfontosabb, hogy beszéljünk, beszéljünk és beszéljünk a geotermiáról, mert semmilyen szinten nincs eléggé a köztudatban nemcsak Magyarországon, hanem Európában sem. Pedig kontinens szerte rengeteg geotermikus beruházást terveznek, fejlesztenek jelenleg is.

Nos, a beszélgetés egymás közt megvolt…

Az talán már közhelynek számít, hogy a geotermikus energia hozzájárul az energiabiztonsághoz, az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez, de az sokak számára újdonság lehet, hogy az élelmiszerellátás biztonságához is, és a helyben rendelkezésre állása valamint az ára miatt akár „szociális” energiának is nevezhető. Ezeket is el kellene ültetni a köztudatba. És még elhangzott számos egyéb „kellene”, mint pl.

  • Tájékoztatni a széles nagyközönséget, hogy mely területeken, kik, milyen feltételekkel, milyen módon válhatnak geotermikusenergia-felhasználóvá.
  • Sürgősen létrehozni egy hatékony és fenntartható támogatási formát a beruházások kockázatának és kezdeti magas költségeinek a csökkentése érdekében.
  • A régi távfűtő rendszereket alkalmassá tenni a geotermikus energia fogadására.
  • Hosszútávú megoldást találni a vízvisszasajtolás problémájára.
  • Növelni a fúrókapacitásunkat, merthogy a geotermikus ágazat pangó évei alatt kútfúróink külföldre mentek dolgozni.

(A Magyar Geotermális Egyesület eddig megjelent Földhő Hírleveleiben valamennyi ágazati kérdéskörrel részletesen foglalkozott, és a jövőben is figyelmet fog fordítani a nehézségekre lehetséges megoldásokat felvázolva.)

A képen Dr Antics Miklós látható, az EGEC elnöke, a Budapest Geothermal Energy Summit színpadán.

Scroll to Top