Európai geotermikus kutatási és innovációs keresőmotor (EGRISE)

Dr Szimon Ildikó 2024.03.26

Az ETIP-Geothermal (European Technology & Innovation Platform), amely az Európai Bizottság által létrehozott nyitott érdekcsoport, kifejlesztett egy európai geotermikus kutatási és innovációs keresőmotort.

Az EGRISE v2.0 által lehetővé vált több mint 10.000 EU által finanszírozott geotermikus projekt és a teljes geotermikus közösség által világszerte publikált kutatási produktum (dokumentumok, adatkészletek) felfedezése. Az alkalmazással jelenleg 8 477 publikáció, 1277 kutatási adat, 11 kutatószoftver és 213 egyéb kutatási anyag érhető el.

Az EGRISE rendkívül felhasználóbarát, felülete könnyen áttekinthető, laikus számára is egyszerűen kezelhető. Azon túl, hogy segítségével a geotermikus szektor teljes spektruma átfésülhető, nagy előnye, hogy a dokumentumokat időrendi sorrendben (is) tartalmazza, így naprakész információk szerezhetők be az ágazatról. Egyetlen hátránya – de ez nem hiba -, hogy olyan kutatási anyagok címe is megjelenítődik rajta, amelyek egyelőre nem nyilvánosak. A keresőmotorral, amennyiben egy dokumentum részleteire is kíváncsiak vagyunk, nem az ETIP saját adatbázisában lehet böngészni, hanem a legkülönfélébb, geotermikus kutatási anyagokat és eredményeiket összegyűjtő és publikáló honlapokra juttat el. Így elnavigálhatunk vele például az Európai Bizottság CORDIS nevű, az EU kutatási eredményeit közzétevő felületére is, ahol geotermikus témában a legfrisseb anyagok között megtalálhatók mondjuk a GEO4CIVHIC kutatási keretprogram „Polgári és történelmi épületek utólagos modernizálása a legegyszerűbb, leghatékonyabb és legolcsóbb geotermikus rendszerekkel” (Most Easy, Efficient and Low Cost Geothermal Systems for Retrofitting Civil and Historical Buildings) című analízis összefoglaló anyagai is. Vagy az ágazatban tervezőmunkát folytató szakemberek a ZENODO honlapjáról – amely egy általános célú nyílt adattár, amelyet az európai OpenAIRE program keretében fejlesztettek ki és a CERN üzemeltet – akár a munkájukhoz szükséges programokat is letölthetnek, mint amilyen a GHEtool szoftver, amely egy nyílt forráskódú eszköz a fúrólyuk méretezéséhez Pythonban.

Érdemes lehet hát pásztázni az EGRISE keresőmotorral!

Az Egrise elérhetősége: https://egrise.openaire.eu/

Scroll to Top