GeoMap Beta geotermikus kutatóeszköz

Dr Szimon Ildikó 2024.02.13

Az InnerSpace projekt keretében, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (COP28) Klíma-innovációs Fórumának 28. konferenciáján Dubajban, az Egyesület Arab Emírségekben bemutatták és elindították a GeoMap Beta (Geotermikus Kutatási Lehetőségek Térképe) geotermikus kutatóeszközt, amelyet a Google-lal együttműködésben fejlesztettek ki, és amely célja a geotermikus energia felhasználásának kiterjesztése világszerte.

A projekt mögött az alapvető hajtóerő az alábecsült és kiaknázatlan geotermikus potenciál bemutatása különösen azokban a régiókban, ahol égető szükség van új és tisztább energiaforrásokra. A térkép geotermikus kutatási lehetőségeket tár fel különböző, látványos és informatív térképszelvényeket, adatokat összevetve és részletes kézikönyv teszi felhasználóbaráttá. Az első beható esettanulmány az afrikai Nigériára és legnagyobb városára, Lagos-ra készült el. A következő 1-2 évben további kontinensek legnagyobb népesedési központjaira összpontosító nagy felbontású esettanulmányok jelennek majd meg a térképen, és 3 éven belül várhatóan az összes kontinens 100 legnagyobb városát is bevonják a projektbe.

Az InnerSpace – amely egy non-profit szervezet keretében működik, és a geotermikus energia globális fejlődése útjában álló akadályok felszámolására összpontosít – és a Google közötti együttműködés egyesíti az előbbi felszín alatti szakértelmét, kutatás-fejlesztési portfólióját az utóbbi szoftverképességeivel és a rendelkezésükre álló adatkészlettel, amelynek máris izgalmas az eredménye. Kiderült, hogy Nigéria a geotermikus energia fejlesztésének potenciális helyszíne a vékony litoszférán elhelyezkedő üledékes medencéi révén, amelyeket eddig nem vettek figyelembe a geotermikus energia lehetséges kiaknázási területeiként.

Az együttműködés mögött több mint 80 kutató áll az InnerSpace oldaláról, valamint a Google Data & Software Climate Solution mérnöki csapata. A szakmával együtt mindannyian izgatottan várják, hogy a térkép kiterjesztése milyen további eredményekre vezet.     

Bővebb információ: https://www.projectinnerspace.org

Scroll to Top