Geotermikus Energia Bizottság alakul

Dr Szimon Ildikó 2023.06.09

Idén márciusban felpezsdült a geotermikus ágazat állóvize a megváltozott jogszabályi környezet következtében. A 2023. június 5-én Budapesten megtartott első Budapest Geothermal Energy Summit konferencián Dr. Biró Marcell, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke elmondta, hogy az elmúlt időszakban a geotermiában érdekelt cégek és vállalkozások 70 kutatási engedélyezési kérelmet adtak be (az első lehetséges napon egyből ötvenet) a hatósághoz, így hamarosan számos sikeres geotermikus beruházás indulhat meg.

Egy geotermikus ügyekben járatlan emberben felmerülhet a kérdés, hogy a nagy érdeklődés kizárólag a jogszabályi változásoknak köszönhető-e, vagy valami egészen más, netán súlyos anyagi érdekek is meghúzódhatnak a háttérben.

A Magyar Geotermális Egyesület tavaly októberben, a Bányatörvény módosítási tervezetéhez a társadalmi vita keretében adott szakmai véleményében többek között azt is jelezte, hogy ügyeskedésre, spekulációs területfoglalásra ad lehetőséget, ha egy kutatási engedély 4 évre szól, ami további 2 évvel meghosszabbítható. A kutatási engedély birtokosa így elég hosszú ideig lefoglalhatja a területet ahhoz, hogy elvegye a lehetőséget más vállalkozásoktól, önkormányzatoktól, amelyek szintén hasznosítanák a geotermikus energiát.

Amint hatályba lépett a geotermikus energia kutatásának részletszabályait tartalmazó jogszabály (6/2023. /II. 28./ SZTFH rendelet), elöntötte a hatóságot a kutatási kérelem-cunami.

A geotermikus kutatásra vonatkozó engedély kiadására SZTFH-nak a 25 nap áll rendelkezésre, ami egyébként már letelt az első gyors kérelmezők esetében. A hatóság azzal a nem várt problémával találta szemben magát, hogy mivel a kutatási területi igények számos esetben fedésben vannak egymással, mi alapján dönti el, hogy egy-egy adott területre mégis kinek adja meg a kutatási engedélyt.

Nagy a döntés súlya. Ezért a geotermikus projektek átfogóbb szakmai szempontok mentén történő értékelése érdekében a geotermikusenergia-kutatás engedélyezési eljárásába a hatóságként eljáró bányafelügyelet mellett új szereplőként egy szakmai tanácsadó testületet, az ún. Geotermikus Energia Bizottságot is be kell vonni. Ezt a 178/2023. (V.12.) Kormányrendelet rögzíti. Eszerint a geotermikus energia feltárására vonatkozó engedélykérelem elbírálásakor a bányafelügyelet konzultál a Geotermikus Energia Bizottsággal, amely 10 különböző területért felelős miniszter által kijelölt 1-1 személyből álló szakmai tanácsadó testület. A bizottság cseppet sem könnyű feladata, hogy szakmai véleményt és tanácsot adjon a geotermikusenergia-kutatás engedélyezése iránti kérelem elbírálása során, elfogadásra vagy elutasításra ajánlva azt. A bizottság a szakmai véleményét 45 napon belül alakítja ki és küldi meg a bányafelügyelet részére, amely időtartam az eredeti 25 napos határidőbe nem számít bele. A bányafelügyelet nem köteles figyelembe venni e véleményt. A kormányrendelet előírásai a már fennálló jogviszonyok, a folyamatban lévő ügyek és a megismételt eljárások esetében is alkalmazandók (!). A bizottságba az egyes miniszterek által delegált tagok egyébként indoklás nélkül bármikor visszahívhatók.

      A Geotermikus Energia Bizottság még nem állt fel.

Scroll to Top