Geotermikus energia Japánban

Szita Gábor 2015.07.15

Japánban a geotermikus energia becsült elméleti potenciálja 3 km-es mélységig 20 GWe. 

Ezzel szemben a jelenlegi kiépített geotermikus erőmű kapacitás alig 517,8 MWe, és az utóbbi több mint egy évtizedben nem is telepítettek új geotermikus erőművet. Ennek oka, hogy nem volt versenyképes a többi energiahordozóval, és a szociális rendszer is korlátozta a geotermikus fejlesztéseket.

A 2011. márciusi földrengés és az azt követő fukushimai nukleáris baleset után a kormány új szabályozást és törvényeket vezetett be a megújuló energiaforrások támogatására, beleértve a geotermikus energiát is. Növelte a pénzügyi támogatásokat a források felderítésére, az átvételi tarifát kedvezőbbé tette, enyhítette a nemzeti parkokat érintő korlátozásokat.

Japánban a geotermikus források 80%-a nemzeti parkok területén található, ezért sokáig a geotermikus kitermelés tiltott volt, és a kutatásokat is szigorúan korlátozták. Figyelembe véve a geotermikus energia előnyeit, mint az alacsony CO2 emisszió, a kormány 2010-ben úgy döntött, hogy enyhíti a korlátozásokat a nemzeti parkokat illetően. A fúrási engedély megszerzéséhez szükséges idő is lerövidült. 2014-ben több mint 40 helyszínen folytak kutatások vagy fejlesztések, 19 helyszínen 10 MWe feletti, 7 helyszínen 1-10 MWe közötti, 19 helyszínen 1 MWe alatti potenciállal. 2013 és 2014 folyamán 7 kicsi segédközeges erőművet telepítettek.

A kormány úgy döntött, hogy 90 millió USD-ra növeli a geotermikus kutak fúrására szánt támogatást , ezzel fedezve a kutatás és fúrás költségeinek 50%-át. A társadalmi elfogadottság támogatását 100%-ban fedezi.Az átvételi tarifa nagyméretű geotermikus alapú villamosenergia-termelők esetén (>15 MWe) 27,3 yen/kWh 15 évre.

Közvetlen hasznosítás

Az utóbbi 5 évben egy szervezet sem gyűjtött adatokat a közvetlen felhasználást illetően. Nem történtek jelentős változások, megközelítőleg a 2010-es helyzet áll fenn.

Hőcserélős rendszerek

A hőszivattyúk nélküli sekély geotermikus hőcserélős rendszerek egyre inkább elterjednek. Ezeknek a kutaknak a nagy része 100 m-nél sekélyebb olyan területeken, ahol a geotermikus gradiens átlagos. A geotermikus hőszivattyús rendszereket helyiségfűtésre, hűtésre, használati melegvíz előállításra és hóolvasztására használják. Több mint 1000 hőszivattyús rendszer működik az országban.

Szita Gábor – Kovács Ágnes

Scroll to Top