Két lépés előre a Svájci Alap geotermikus pályázatánál

Szita Gábor 2024.02.26

Szédítőnek a legkevésbé sem nevezhető az a sebesség, amivel az ún. Svájci Alap geotermikus pályázati felhívása halad a kihirdetés felé. Viszont az utóbbi két hónapban volt némi mozgás.

Az, hogy a Svájci Államszövetség az általa kötelezően fenntartott Svájci Alapon keresztül támogatást szeretne nyújtani magyarországi geotermikus beruházásokhoz, egyáltalán nem újkeletű. Ezzel kapcsolatban lassan már 4 éve folynak egyeztetések. Egyesületünk először 2020 decemberében osztotta meg gondolatait az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM), bátorítva az elképzelés pályázati formába öntését. A felhívás tervezete azóta el is készült, tavaly túlestünk egy társadalmi egyeztetésen, amit idén januárban egy újabb forduló követett.

Abból kiindulva, hogy a felhívás a lehető legszélesebb beruházói kör részére biztosítsa az indulás lehetőségét a pályázaton, a Magyar Geotermális Egyesület hivatalos javaslata 2023-ban az volt, hogy a támogatás alsó határát a tervezett 200 millió Ft-ról 10 millióra, a fölső korlátját pedig 1 milliárd Ft-ról 500 millióra csökkentsék le. Az idei, második körös társadalmi egyeztetésre olyan módosítást hoztak ki, amely az alsó korlátot 100 millióra mérsékelte, a fölsőt pedig változatlanul hagyta. Erre a 2024. januárjában elküldött javaslatunkban az alábbiakat fogalmaztuk meg. „Elfogadjuk a támogatás fölső határaként az 1 Mrd Ft-ot. A 100 MFt-ra módosított alsó határt viszont még mindig túl magasnak tartjuk, ami miatt arra érdemes potenciális pályázók eshetnek el a támogatás lehetőségétől. Javasoljuk a támogatás alsó határát legalább 50 MFt-ra csökkenteni, ha a 10 MFt-os eredeti javaslatunk nem lenne megvalósítható.” Válasz erre még nem érkezett, habár az Alap honlapján az olvasható, hogy a beérkezett javasaltokat 2024. február 5-ig megválaszolják. Így nem maradt más hátra, mint tovább várni, remélve azt, hogy a pályázati felhívás végső változata figyelembe veszi javaslatainkat, és hogy azt folyó év első negyedévében valóban ki is fogják hirdetni.

Bizakodásra adhat okot, hogy idő közben felhívást tettek közzé szakértői adatbázisba történő felvételre, amely szakértők feladata lesz a beérkező pályázatok értékelése. A beadási határidő 2024. március 31.

Korábbi híradásunk a Svájci Alapról itt érhető el.

Scroll to Top