Az MGtE 2017. május 3-i nyilatkozata

MGtE Info 2017.05.03

A Magyar Geotermális Egyesület

NYILATKOZATA

a magyarországi földhő hasznosítás jelenlegi helyzetéről

A Magyar Geotermális Egyesületet aggódással tölti el a magyarországi földhő (geotermikus energia) hasznosítás jelenlegi helyzete, kormányzati kezelése.

A termálvizek energetikai hasznosításának elmúlt hat évtizede változó sebességű, de összességében folyamatos gyarapodással jellemezhető. Hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása után megnyíló támogatások új lendületet adtak ágazatunknak. Több sikeres geotermikus beruházás létesült, és beindult az innováció. Ezt a fejlődést törte meg a pályázati lehetőségek elmaradása, az, hogy 2013 eleje óta alig jelent meg érdemleges felhívás, illetve a benyújtott pályázatokat hosszú ideje nem bírálják el. Ugyanakkor az látható, hogy különböző csatornákon bizonyos projektek továbbra is hozzájutnak akár jelentős összegű vissza nem térítendő forrásokhoz, viszont ezen projektek előkészítése, tervezése, a lehetséges kockázatok felmérése, értékelése és kezelése nem megfelelő. Ez a hibás támogatási gyakorlat több ízben vezetett sikertelen hévízfeltáráshoz, illetve rosszul vagy egyáltalán nem működő berendezések létesítéséhez, például Kiskunhalason és Nagyszénáson.

Magyarország nem annyira gazdag, hogy megengedhetné magának azt a luxust, hogy a rossz előkészítettség okán ésszerűtlenül nagy kockázatú, időnként gyengén megtervezett és kivitelezett fejlesztéseket támogasson akkor, amikor bőven van tere a lényegében kockázatmentes termálvíz beszerzésnek, illetve a 21. századnak megfelelő felszíni technológiák alkalmazásának.

A jogszabályi bizonytalanság (bányatörvény vs. vízgazdálkodási törvény) és a koncessziós geotermikus hasznosítás helyben járása mellett a helytelen kormányzati kezelés az oka annak, hogy a magyar földhő hasznosítás jelenleg visszafejlődik.

Budapest, 2017. május 3.

Szita Gábor

elnök

Scroll to Top