Mesterséges geotermikus rendszerek

Geotermikus energia a földkerekség minden részén van. Hozzáférhetőségét, kitermelhetőségét viszont jelentősen korlátozza az adott kőzet hidraulikai áteresztőképessége, és hogy van-e az adott területen felszín alatti víz.

Hogy nevezzük geotermikus szempontból azt a kőzetet, amelynek nagyon magas a hőmérséklete, de egyáltalán nem tartalmaz folyadékot?

Forró, száraz kőzetnek. Angolul: Hot Dry Rock, azaz HDR.

Erről az elnevezésről és a hozzá tartozó technológiáról már a múlt század 70-es éveiben beszámolt a Magyar Televízió nagyon népszerű tudományos híradója, a Delta. Egészen pontosan az USA-ban, a Los Alamos-i Nemzeti Laboratóriumban végzett kísérletről mutattak be animációs kisfilmet, ahogy a száraz, forró kőzetbe lemélyítenek két, egymás alá ferdített fúrást, majd repedéseket hoznak létre köztük, amelyen keresztül a két fúrás hidraulikai kapcsolatba kerül egymással. A felszínről az egyikbe benyomott víz a repedéseken keresztül átáramlik a másikba, miközben hőmérséklete megnő, amit kitermelve és turbinára vezetve villamos energia termelhető.

A filmen látható elképzelést az amerikaiak meg is valósították, így ez lett az első mesterséges geotermikus rendszer, amit aztán évtizedekig használtak és figyeltek is.

Ennek ellenére maga a mesterséges geotermikus rendszer, angolul Enhanced Geothermal System (EGS), mint megnevezés csak a 2000-es évek elején került be a köztudatba.

Az új elnevezés létjogosultságát az mindenképpen igazolja, hogy nemcsak rétegrepesztéssel, hanem bármilyen módon kialakított földalatti hőcserélő ebbe a kategóriába tartozik. A lényeg azon van, hogy a földtani közeg hőtartalmát, a geotermikus energiát akkor is legyünk képesek a felszínre hozni, ha a hagyományosnak tekinthető felszín alatti víz egy adott területen nem áll rendelkezésre.

Az elmúlt csaknem 20 évben az EGS-ről jellemzően inkább elméleti jellegű publikációk jelentek meg. Működő berendezés alig van. Nem véletlen, hogy a 2022-ben Berlinben megrendezett Európai Geotermikus Kongresszuson a témával foglalkozó szekció címe az volt, hogy: Él még az EGS?

Scroll to Top