Európai parlamenti jelentés készül a geotermiáról

Dr Szimon Ildikó 2023.09.28

 Az Európai Parlament ITRE (Industry, Research, Energy) Bizottsága nyáron megállapodott egy saját kezdeményezésű jelentés elkészítésében a geotermikus energiáról. Az ilyen jelentések nem kötelező erejű nyilatkozatok az EU Bizottságra nézve, de sokat segíthetnek az irányok meghatározásában.

Az ügy előzménye, hogy az elmúlt időszakban számos eredménytelen kezdeményezés történt a tárgyban az EGEC (European Geothermal Council) részéről. A megkeresett politikai pártok, frakciók elutasították a javaslataikat. Pedig tavaly novemberben a Régiók Bizottsága képviseletében Ribányi József – a Tolna Vármegyei Közgyűlés alelnöke és az ECR csoport (Európai Konzervatívok és Reformerek) tagja – fel is kérte őket egy jelentés elkészítésére. Ugyanis a régiókat és a városokat érintő szakpolitikai témakörökkel kapcsolatban az EU Bizottságnak, a Parlamentnek és a Tanácsnak ki kell kérnie a Régiók Bizottsága véleményét.  A folyamatos elutasítások ellenére az ECR csoporton belül viszont érdeklődés mutatkozott a geotermia iránt, és magához ragadta a kezdeményezést az ITRE Bizottságban, mivel az EU elnökségét 2025 januárjától Lengyelország fogja betölteni, aki a csoporton belül vezető szerepet tölt be az államot jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság Párton keresztül és aki érvényesíteni szeretné a getermikus energiával kapcsolatos elképzeléseit, érdekeit a jövőre nézve. Ebből a szempontból fontos még megjegyezni, hogy Lengyelország előtt Magyarország adja az EU elnökségét. Az EGEC így elhatározta, hogy felveszi a kapcsolatot ezekkel a kormányokkal.

Politikai csűrcsavar, mondhatnánk. Nem minősítjük. Várjuk a fejleményeket. Különösen, hogy a 705 fős EU Parlamentben az ECR csoport jelenleg mindössze 66 fő képviselőt ad.

Mindenesetre az EGEC összeállított egy menetrendet, amelyet az ősz elején pontosítanak. Az idő rövid, mivel 2024 júniusában EU parlamenti választások lesznek, így a jelenlegi Parlamentnek már csak néhány hónap áll rendelkezésre bármely döntés meghozatalára. Ez egyfelől lehet előny, de hátrány is. Nincs lehetőség hosszú, parttalan vitákra, de a mostani Parlament összetételéből fakadóan – hacsak nem sikerül félretenni a politikai nézetkülönbségeket – megakaszthatja az előremutató folyamatot. Az EGEC a maga részéről megfogalmaz egy általános geotermikus áttekintést, amellyel lobbizni lehet a képviselőknél az ügy érdekében. Továbbá a napenergia ágazattal partnerségben október 11-én tartanak egy parlamenti rendezvényt, amelyre igyekeznek képviselői találkozókat is szervezni Brüsszelben.

Scroll to Top