Geotermikus energia Kínában

Szita Gábor 2015.07.15

Kína régóta hasznosít közvetlenül középalacsony hőmérsékletű geotermikus energiát, de a magas hőmérsékletű termálvíz alapú villamosenergia-termelés még elmaradott az országban.

2015-ben az 5 éves terv lejártával a geotermikus hőszivattyús rendszerekkel fűtött helyiségek területe el fogja érni az 500 millió m2-es méretet, míg a geotermikus alapú villamosenergia-termelés eléri a 100 MWe teljesítményt. A teljes hasznosított geotermikus energia mennyisége megegyezik 20 millió tonna hagyományos szénnel.

Villamos energia geotermikus és napenergiával

A nagy arányú szénfelhasználás és a közlekedés miatt komoly légszennyezettség alakult ki. Ezért Peking városa arra törekszik, hogy energiaigényét főleg földgázból és villamosenergiából fedezze, az utóbbit pedig geotermikus és napenergiával termeljék meg. A magas hőmérsékletű termálvíz alapú villamosenergia-termelés és közepes-alacsony hőmérsékletű direkt hasznosítás terén is látványos a fejlődés. Megerősödött a készletgazdálkodás, aminek eredményeképpen kiszélesítik a visszasajtolás alkalmazását, csökkentik a veszteségeket, növelik a hatékonyságot. Az 5 évvel ezelőtti geotermikus alapú villamosenergia-termelés 24,18 MWe volt, mára ez 160 GWh-ra növekedett.

A geotermikus energia közvetlen hasznosítására kiépített kapacitás mérete 6089 MWt, a termelt éves energiamennyiség 74041 TJ/év. A hőszivattyús rendszerekkel együtt a kapacitás 17870 MWt, ez kétszerese az 5 évvel ezelőtti kapacitásnak. A geotermikus alapú helyiségfűtés növekedése a legnagyobb mértékű. 2014-ben 60,32 millió m2-t fedett le az országban, ami 2009-hez képest 99,7%-os bővülés. Az éves átlagos növekedési arány 15%. A geotermikus energia közvetlen hasznosításának 48,4%-a helyiségfűtés.

A felszínre törő termálvizeket használják fürdésre és gyógyászati célokra is. Az alacsony hőmérsékletű termálvíz legnépszerűbb felhasználása a termálfürdő. A teljes kiépített kapacitás 2508 MWt, ami éves szinten 31 637 TJ energiamennyiséget jelent. Az üvegházak ellátása nem a fő hasznosítási területe az alacsony hőmérsékletű termálvíznek, de a geotermikus energiával fűtött üvegházak üzemeltetése olcsóbb. Az geotermikus fűtésű üvegházak kiépített kapacitása 154 MWt.

A sekély geotermikus hőszivattyúk segítségével növelhető az energiamegtakarítás és csökkenthető az emisszió. 2014-ben a hőszivattyús rendszerekkel 330 millió m2 épületet fűtöttek, ezzel éves szinten 100 311 TJ energiát nyertek. A növekedés mértéke évente kb. 27%, ami a legmagasabb a világon.

Szita Gábor – Kovács Ágnes

Scroll to Top