Geotermikus energiahasznosítás napelemmel termelt villamos segédenergiával

Szita Gábor 2014.07.09

A Szentes Városi Szolgáltató KFT 3 db termál kutat üzemeltet. Az üzemeltetés során az egyik legnagyobb költség a villamos energia ára. 

A költségek csökkentésére 2010-ben pályázatot nyújtottak be a KEOP -4.10.0-ra 2 db 50 kWp teljesítményű háztartási napelem erőmű létesítésére. A válasz késlekedése miatt és mivel a két erőmű pályázathoz szükséges önrésze rendelkezésre állt, úgy döntöttek, hogy az egyik erőművet megvalósítják: Így került sor ajánlatkérésre a napelemeket illetően és a kivitelezésre vonatkozóan. A választott napelem modulok névleges teljesítmény romlása az első évben 2,5% és tíz év múlva is 90% névleges teljesítményre képes. Teljesítmény értékekre tíz év garanciát, a termékre öt év garanciát biztosított a forgalmazó cég. A napelemek által termelt áram alacsony feszültségű kommunális hálózatba történő párhuzamos betáplálásához inverter szükséges, a választott névleges AC oldali teljesítménye 10000 W, maximális DC oldali teljesítménye 10 770 W, feszültséghatára 230 V- 500 V közötti.

A Szentes I. B657-es termálkútnál minimális tereprendezést követően került sor a kivitelezési munkákra. A kivitelezők két hét alatt végeztek a telepítéssel, és vállalták az áramszolgáltató felé történő teljes körű ügyintézést, így a beruházás teljes bekerülési összege valamivel meghaladta a 30 000 000,- Ft-ot. 2014. június 27-én üzembe helyezésre került az erőmű, mely azóta folyamatosan termeli az áramot az áramszolgáltató részére. Az áramszolgáltató a korábbi rádiós árammérőjét kicserélte ún. ad- vesz mérőórára, így méri a megtermelt villamos energia mennyiségét, valamint a vételezést is. A leolvasás évente, a fizetés pedig az energia mérleg alapján történik.

Számítások szerint évi minimum 60 000 kWh villamos energia termelésére képes a berendezés, mely a napsütötte órák számának növekedésének arányában elérheti a 85000 kWh évi termelést. Ez a mennyiség teljes egészében fedezi a I. sz. termálkútnál lévő villamos berendezések energia szükségletét. Ezzel elérték, ami a címben is szerepel, hogy megújuló energiát termelnek megújuló energiával. 

Scroll to Top