Gyorsítás a szomszédban

Szita Gábor 2024.05.27

Geotermikus kutatófúrások tervezésére és kivitelezésére adott megbízást a Horvát Szénhidrogén Ügynökség (CHA) egy múlt héten aláírt szerződéssel. Az INA Csoporthoz tartozó CROSCO Integrated Drilling & Well Services Co. Ltd. jutott hozzá ahhoz a 39,7 millió eurós megrendeléshez, melynek keretében négy helyszínen (Velika Gorica, Zaprešić, Eszék és Vinkovci) fognak kutatni a feltételezett geotermikus potenciál megerősítése céljából.

Tarr Ferenc, a CROSCO igazgatója, aki korábban Magyarországon a Geoinform-nál és a Rotary-nál töltött be vezető pozíciót, a szerződés aláírása után kifejtette, hogy a hagyományos olaj- és gáztermelési szolgáltatások mellett a geotermikus források fejlesztése iránt érdeklődőket is igyekeznek kiszolgálni. Ehhez jó alapot szolgáltat az a több évtizedes tapasztalat, amit horvátországi és külföldi munkáik során szereztek.

Az INA Igazgatóságának elnöke, Ortutay Zsuzsanna szerint a szerződéskötés is bizonyítja, hogy az INA már a zöld változás útjára lépett. Saját tiszta energiás projekteket valósítanak meg, mint például naperőművek építése, saját geotermikus kutatások kezdeményezése, valamint zöld hidrogén és biometán előállítására irányuló projektek fejlesztése is napirenden van.

A megbízás pénzügyi hátterét a Horvát Szénhidrogén Ügynökség számára a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv megújuló energiaforrások támogatása az energiaszektor szén-dioxid-mentesítése érdekében című intézkedése adja. Az előzményekhez tartozik, hogy 2023-ban hat helyszínen végeztek 2D szeizmikus és magnetotellurikus méréseket. Az eredmények elemzése után jelölték ki a már említett négy helyszínt a kutatás folytatására. A CROSCO kutak fúrásával és tesztelésével meghatározza a termálvíz hasznosításának lehetőségeit és a kutak üzembe helyezéséhez szükséges paramétereket, elsősorban fűtési céllal. A műveletek előkészítő tevékenységének megkezdése 2024 végére, az első kút fúrása pedig a következő év tavaszára várható.

Forrás: Croatian Hydrocarbon Agency

Scroll to Top