Megjelent az EGEC éves szervezeti jelentése

Dr Szimon Ildikó 2024.04.26

A European Geothermal Energy Council (EGEC) 2023-as éves jelentése átfogó áttekintést nyújt a szervezet éves tevékenységéről, és kiemeli az európai geotermikus szektorban tavaly elért jelentős eredményeket.

Az 1998-ban alapított EGEC évente megjelenő éves jelentése kulcsfontosságú dokumentum, amely tükrözi a szervezet elmúlt évben elért politikai eredményeit, és meghatározza a belátható jövőbeni fő cselekvési irányokat. A 2023-as évben példátlan fejlődésnek indult a geotermikus szektor, amelyet olyan döntő fontosságú kezdeményezések és jogalkotási mérföldkövek jeleznek, amelyekben az EGEC is részt vett konzultáló félként. A havi rendszerességgel publikált hírleveleiben ezek mindegyike véleményezésére felhívásokat tett közzé. Tavaly is kiadta az éves Geotermális Piacjelentést, és megjelentetett egy útmutatót a geotermikus beruházási finanszírozási lehetőségeket bemutatva. A szervezet létszáma, amely 30 országból tevődik össze, átlépte a 200 tagot. 2023-ban 30-an csatlakoztak hozzá újonnan, és egyre bővülő tagságával továbbra is szilárdan elkötelezett a jelen „geotermikus évtized” alakítása mellett. 2024-ben, az Európai Unióban és globálisan zajló választási változások hátterében az EGEC továbbra is nagy hangsúlyt kíván fektetni a geotermikus energia fejlesztésére.

  • Biztosak vagyunk benne, hogy az energiabiztonsághoz és a fenntartható fejlődéshez fűződő problémák, valamint az igény egy zökkenőmentes energia átmenetre továbbra is a politika napirendjén fog maradni – írja Antics Miklós, az EGEC elnöke a kiadvány előszavában.
  • Az EGEC megerősíti elkötelezettségét a folytatás mellett olyan politikát hirdetve, amely kedvező feltételeket teremt a geotermikus beruházásokhoz, kutatáshoz és fejlesztéshez. Bővülő tagságunkkal elhatároztuk, hogy felgyorsítjuk a geotermikus energia használatának ösztönzését olyan megoldásokat szorgalmazva, amelyek mérsékelik az éghajlatváltozást és hozzájárulnak Európa energia függetlenségéhez és biztonságához – teszi mindehhez hozzá a kiadványban Philippe Dumas, a szervezet titkára.

Az EGEC 2023-as éves jelentése hasznos információforrás. Az olvasásra szánt verziójából egy-egy kattintással számos, a kiadványban említett dokumentum elérhető bővebb tanulmányozás céljából. A jelentés letölthető innen: https://www.egec.org

Scroll to Top