WGC 2023: ami Pekingben történt, az ott is maradt

Dr Szimon Ildikó 2023.10.13

Szeptember 15-17. között lezajlott Pekingben a várva várt 2023. évi Geotermikus Világtalálkozó. De aki bármely okból nem tudott jelen lenni az eseményen, az nem nagyon tud képet alkotni az ott zajlottakról. Maximum egy távoli látképet.

A Világtalálkozó honlapjáról (https://www.wgc2023.com) letölthető egy programfüzet és – ha sikerül – a 2 és fél órás ünnepélyes megnyitó. Semmi több. Ha a részletekre vagyunk kíváncsiak, akkor az International Geothermal Association honlapját (https://www.lovegeothermal.org) kell felkeresnünk, ott legalább megtalálható a rendezvény záródokumentuma, a Pekingi Deklaráció, amit a Magyar Geotermális Egyesület soron következő Földhő számában tervezünk közreadni. Néhány gondolat ebből:

  • A geotermikus energia bőséges tartalékkal rendelkezik, széles körben hozzáférhető és megbízható energiaforrás. Ezen kívül tiszta, alacsony szén-dioxid-kibocsátással jár, biztonságos, rugalmas, így az egyik fontos út a szénsemlegesség eléréséhez. Hosszú átlagos üzemidőben, stabilan termelhető ki, ezért megoldás a megújuló energiák szakaszos rendelkezésre állásának kiküszöbölésére.
  • A különböző országoknak szorosan együtt kell működniük egymással a geotermikus technológiák innovációja érdekében, lépésről lépésre fejlesztve az iparágat, és ezt a természet adta ajándékot meg kell osztaniuk egymással a méltányosság elvét követve.
  • Különböző országok szakértőinek bevonásával létre kell hozni egy nemzetközi bizottságot globális geotermikus fűtési és hűtési szabványrendszer megalkotása céljából, világszerte ismertté téve ezt.
  • Ösztönözni kell a geotermikus technológiák és ismeretek átadását. Ezért a tudományos közösségek között is fokozni kell a kommunikációt és az együttműködést.
  • Egyébként is minden energiával kapcsolatos szervezetnek erősítenie kell az együttműködést egymással.

Ami pedig a világtalálkozón Pekingben részleteiben történt – előadások, workshopok, országjelentések anyaga – az ott is maradt.

Scroll to Top