Budapest_Széchenyi_Fürdő

Budapest esete a geotermikus távfűtéssel

Dr Szimon Ildikó 2023.08.28
Budapest_Széchenyi_Fürdő

Felismerve, hogy a geotermikus energiának a távfűtésben kiemelkedő szerepe lehet világszerte, Európában egymást érik a tárgyban az előadások, konferenciák. Legutóbb az EGEC (European Geothermal Energy Council) szervezett egy sikeres üzleti modelleket is bemutató online webináriumot a témában június 23-án. Legközelebb pedig szeptember 19-21. között a dániai Aarhusban rendeznek „Geotermikus Távfűtő Napok”-at, ahol az első napon ingyenes „alkotóműhelyen” vehetnek részt az arra regisztrálók. A műhelyen olyan kulcsfontosságú témákkal foglalkoznak majd – mint pl. a döntéshozók megszólítása, finanszírozás, ajánlattétel -, amelyek vonzóbbá teszik a geotermikus fűtési (és hűtési) hálózatokba történő beruházásokat. (Az esemény linkje: https://www.egec.org/events/geothermal-district-heating-and-cooling-days-2023/) Európában egyébként összességében 383 városi geotermikus távfűtő-hűtő rendszer működik – ebből több mint 20 Magyarországon.

Magyarországon távfűtéssel a háztartások 17%-át fűtik és látják el használati melegvízzel, ez megközelítőleg 700 ezer lakást jelent. 2022 őszén jelent meg egy pályázati felhívás „Megújuló energián alapuló távfűtési rendszer korszerűsítése és fejlesztése” címmel (2022/MA/TÁVHŐ/01), amely geotermikus energiára épülő beruházásokat is támogat, de már csak meglévő távfűtési rendszerek összekapcsolását, korszerűsítését; új fúrásokat, új rendszerek kialakítását nem. És a pályázaton csak távhőszolgáltató cégek indulhatnak, geotermikus városfűtést (olyan rendszer, ahol nincs távfűtés, hanem egyedileg kiépített termálvíz csővezetéken keresztül történik a középületek fűtése, mint pl. Veresegyházon) üzemeltetők nem.

Budapesten a FŐTÁV mintegy 240 ezer háztartásnak és 7 ezer üzleti fogyasztónak szolgáltat távhőt több mint 4 ezer hőközpont által, 96%-ban földgáz alapon. A főváros, mint tudjuk, jó geotermikus adottságokkal rendelkezik, és a területileg kiterjedt távhőrendszer megfelelő alap lehetne a geotermikus energia hőellátásba történő integrálásához. Eddig, néhány elszigetelt egyedi esetet leszámítva, leginkább csak a gyógyfürdők hasznosították a budapesti termálkincset. Kelenföld, Kispest és Újpest gázalapú távfűtő központjainál a gázfelhasználást 30-50%-ban kiválthatná termálvíz alapú fűtés, Rákospalota esetében pedig a teljes átállás is megvalósítható lenne. De a hévízhasznosítás és a távfűtés összekötése – korábbi ilyen kezdeményezések ellenére – eddig sajnos nem igen valósult meg Budapesten.

De most tapasztalható valami mozgolódás.

(Folytatás következik.)

Scroll to Top