EGEC levél az Európai Bizottságnak

Dr Szimon Ildikó 2024.05.19

A European Geothermal Energy Council (EGEC) a közeljövőben levél küldését tervezi az Európai Bizottság elnökének, von der Leyen asszonynak, hogy a Bizottság dolgozzon ki stratégiát és cselekvési tervet 250 GW új geotermikus teljesítmény létrehozására 2040-ig. Tagjaitól pedig az kéri, hogy minél többen támogassák kezdeményezését.

A támogatás módja: 2024. június 4-ig küldjön egy e-mailt és logója legújabb verzióját az s.kumar@egec.org címre!

A levél célja, hogy a geotermikus energiát az előző mandátumnál erősebb politikai alapokra helyezze. Az iparág és az érdekelt felek (fogyasztók, beszállítók stb.) erőteljes támogatásának kimutatása növeli annak valószínűségét, hogy a Bizottság pénzt és időt szán a geotermikus energiára.

Az EGEC négy eredményt szeretne elérni ezáltal:

  1. A Bizottság készítsen európai geotermikus stratégiát és cselekvési tervet.
  2. A geotermiát illesszék be az energiáért, mezőgazdaságért, régiókért és kohézióért, az éghajlatért, a kutatásért és a környezetért felelős biztosok küldetésébe.
  3. A Bizottság jelezze a kormányoknak, hogy a geotermikus ágazat fejlesztése fontos európai és nemzeti érdek.
  4. A Bizottság segítse a kormányokkal való együttműködést a finanszírozás, az engedélyezések és a piacfejlesztés terén.

A levélből kiderül, hogy az EGEC véleménye szerint egy európai geotermikus energia stratégia és cselekvési tervnek hat pilléren kell alapulnia, jelesül:

  1. 2040-re a geotermikus energia célértéke 250 GW új teljesítmény a villamosenergia-termelés, a köz-, lakó- és kereskedelmi épületek fűtés- és hűtési; a mezőgazdaság; a szállítás és gyártás ágazatokban;
  2. Új támogatási rendszerek fejlesztése és harmonizálása, beleértve a határokon átnyúló támogatást is, pénzügyi kockázati garanciák;
  3. Geotermikus Ipari Szövetség;
  4. Hozzáférhetőség energiaigény és geológiai adatokhoz;
  5. Szakmunkások, önkormányzati hálózattervezők és engedélyező ügynökségek;
  6. Hazai feldolgozóipar innovációjának és vezető szerepének erősítése.

A levél kiemeli, hogy az Európai Parlament és a Régiók Bizottsága a közemúltban szinte egyhangúlag az európai geotermikus stratégia megalkotásának szükségessége mellett szavazott. Ezzel egyidejűleg olyan tagállamok, mint Ausztria, Horvátország, Franciaország, Németország, Magyarország, Írország és Lengyelország nemzeti stratégiákat vezetett be.

A Magyar Geotermális Egyesület természetesen támogatja az EGEC törekvését, a levél elküldését.

Scroll to Top