Európai Városi Kezdeményezés (EUI) pályázati felhívás

Dr Szimon Ildikó 2024.06.25

Uniós városok fenntartható városfejlesztése érdekében az Európai Bizottság közzétette harmadik pályázati felhívását 90 millió euró értékben az Európai Városi Kezdeményezés (EUI) keretében.

Az energiaátállásra és technológiaváltásra kiválasztott projektek innovatív megoldásokat próbálhatnak ki a célvárosokban, hogy segítsenek nekik megvalósítani a zöld és a digitális átállást. Az energetikai átállást illetően a projekteknek olyan kézzelfogható innovatív megoldások kikísérletezésére kell összpontosítaniuk, amelyek megfizethető, biztonságos és tisztább helyi energiarendszereket biztosítanak. A pályázatok benyújtásának határideje 2024. október 14.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) a projektek költségeinek 80%-át társfinanszírozza, és minden projekt legfeljebb 5 millió eurót kap. E finanszírozás egy része az ismeretek átadását, a tesztelt és bevált megoldások más uniós városokba történő adaptálását támogatja annak érdekében, hogy a helyi projektek szélesebb társadalmi és gazdasági hatást fejtsenek ki Európában. A fennmaradó 20%-ot a helyi hatóságok és a projektpartnerek fedezik. Az érdeklődőket, az Európai Uniós városok képviselőit felkérik, látogassanak el az EUI weboldalára a jelentkezési folyamat részleteiért.

Az EUI lehetővé teszi a városoknak, hogy a Bizottság által meghatározott felhívások és témák alapján olyan innovatív megoldásokat teszteljenek, amelyek segítenek megbirkózni az előttük álló egyedi városi kihívásokkal. Ezeknek a megoldásoknak átültethetőnek és megismételhetőnek kell lenniük más uniós városokban. Két tendert már régebben kiírtak: a 2022 októberi felhívást az Új Európai Bauhaus, a 2023 májusit a városok zöldítése, a fenntartható turizmus és az adottságok kiaknázása a zsugorodó városokban támogatására.

A pályázók számos, a kiíró honlapjára már feltöltött online webináriumon keresztül tájékozódhatnak, miként tudnak sikeres tendert benyújtani. Továbbá július 8. – október 10. között megadott időpontokban online is feltehetik kérdéseiket a kiírónak. A pályázattal kapcsolatban limitált számú online személyes megbeszélésre is lehetőséget adnak, amely találkozókra regisztrálási sorrendben lehet időpontot foglalni.

Bővebb információ: https://www.urban-initiative.eu/

Scroll to Top