Kombinált napelemes és geotermikus rendszer Debrecenben

Dr Szimon Ildikó 2023.11.26

A Krones Hungary Kft., élelmiszer- és italcsomagolások globális gyártója kombinált napelemes és geotermikus rendszert telepít debreceni gyártóüzemébe, hogy felszámolja gázfüggőségét.

A fotovoltaikus rendszer telepítése és a geotermikus rendszer kiépítésének első üteme várhatóan 2023 végére, a teljes projekt a tervek szerint 2024-re fejeződik be. A gyárban jelenleg két darab 1 MW-os gázkazán üzemel, amelyek a teljes üzem fűtési rendszerét látják el. A létesítmény fűtési és hűtési igényeinek alternatív forrásaként egy geotermikus szondarendszert telepítenek három hőszivattyúval kiegészítve.

A hőszivattyús üzemeltetés ugyan növeli a létesítmény villamosenergia-igényét, de ezt 100%-ban zöldáram fogja fedezni. A több mint 2700 darab, egyenként 1 x 2 méteres fotovoltaikus panel telepítése már augusztusban megkezdődött. A geotermikus szondarendszer közvetlenül a panelek alatt kerül elhelyezésre a projekt területhasználatának csökkentése érdekében.

A helyszínen már megtörtént a próbafúrás is 120 méter mélységig, amely adatokat szolgáltatott a geotermikus és hőszivattyús rendszer tervezéséhez. A modellezési eredmények azt mutatták, hogy összesen 204, egyenként 120 méter mélységű szondára lesz szükség a létesítmény fűtési és hűtési igényeinek kielégítéséhez. A szondákból összegyűjtött hőt a gyártócsarnokokba szállítják majd a szerelésben, gyártásban és logisztikában használt fűtő- és hűtőberendezésekhez. Az épületfelügyeleti rendszer részeként valós idejű mérőszámok teszik lehetővé a rendszer digitális karbantartását és vezérlését.

A számítások szerint a fotovoltaikus rendszer a létesítmény villamosenergia-szükségletének 30-40%-át tudja ellátni, a fennmaradó részt zöldenergiaként tervezik megvásárolni. A geotermikus rendszer a létesítmény fűtési és hűtési igényeinek 100%-át lesz képes ellátni.

Scroll to Top