Rendkívüli érdeklődés a Magyar Geotermális Egyesület XII. Szakmai Napja iránt

Szita Gábor 2023.11.26

Közel 150 fő részvételével 2023. november 14-én sikeresen lezajlott Veresegyházon a Magyar Geotermális Egyesület XII. Szakmai Napja.

A program iránt olyan érdeklődés mutatkozott, hogy a regisztráció utolsó napjaiban módosítani kellett az esemény helyszínét, mert a jelentkezők száma az eredeti terem befogadóképességét jelentősen meghaladta. A plenáris ülésének végül a Váci Mihály Művelődési Központ főépületének konferenciaterme adott otthont. A lebonyolításban vállalt szerepéért, rugalmasságáért, hozzáállásáért köszönet illeti a város önkormányzatát és az intézmény dolgozóit! Köszönet az egyesület tagjainak is, akik pénzbeli hozzájárulásukkal anyagilag tették lehetővé a rendezvényt!

Az MGtE megelőző szakmai napját 2018-ban tartotta, a 2020-ban esedékest elsöpörte a COVID-járvány. Az elmúlt évek alatt jelentősen megváltozott a geotermia jogszabályi környezete, gyökeresen átalakultak az ágazatban érintett hatóságok, a szakmán belül és az eljáró hivatalokban egy új generáció kezdte bontogatni a szárnyait (ez a szakmai nap résztvevőinek átlagéletkorában is megmutatkozott), és mindeközben kitört a fosszilis energiaválság, amely ráirányította a figyelmet a geotermikus energiára. Volt tehát miről beszélgetni.

Veresegyház geotermikus sikertörténetéről több cikk is található a Földhő Hírlevél különböző számaiban és e honlapon is, de most Cserháti Ferenc polgármester, a geotermikus rendszer kialakítói, üzemeltetői és nagyvállalati felhasználói tolmácsolásában kaphattak a jelenlévők személyes élményekkel, véleményekkel tűzdelt betekintést a közvetlen termálvizes városfűtési szisztéma működésébe nem titkolva a problémákat sem.

Ezt követően a résztvevők egyik fele Budapest és környéke geotermiájával ismerkedhetett meg a geológiától, a történetiségen át a hatóság nehézségeinek és a felhasználók gyakorlati tapasztalatainak bemutatásáig; míg a másik az ágazat általános jogi-, szakmai (pl. vízvisszasajtolás, villamosenergia-termelés) és beruházói kihívásairól hallgathatott előadásokat.

A szakmai nap végére maradt két előadó az állami támogatások geotermikus fejlesztésekre gyakorolt hatásáról, valamint a geotermikus energiatermelés korlátairól beszélt a rendezvény kitartó résztvevői számára.

Az eseményre egyébként végig jellemző volt a konstruktivitás, a figyelem, a készség a párbeszédre magánemberek, önkormányzatok, cégek, hatóságok és döntéshozói végrehajtók képviselői között. Csak remélni lehet, hogy a bizalom is kialakulóban van egymás iránt, és a szakmai napnak konkrét eredményei is lesznek a közeli jövőben, valódi, a geotermikus energia helyzetét előrevivő együttműködés alakul ki az érintett felek között!

A résztvevők és az egyesület tagjai számára az egyes előadások elérhetők az MGtE honlapján.

Scroll to Top