Megjelent a Svájci Alap geotermikus pályázata!

Dr Szimon Ildikó 2024.03.18

Kútfúrással NEM járó geotermikus beruházások vissza nem térítendő támogatására jelent meg pályázati felhívás 2024. március 8-án. Közel 4 éves előkészítés után tette közzé a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium a Svájci Hozzájárulás „Energiahatékonyság és megújuló energiaforrások” tématerületén az „SM06-GEO” jelű „Geotermikus energiaforrások táv- és településfűtéshez” című programot.

Kik pályázhatnak? Gazdasági társaságok, költségvetési szervek és/vagy költségvetési szerv által fenntartott társulások vagy intézmények.

Van-e területi korlátozás? Nincs, ugyanakkor a pályázati forrás legalább 75%-át három leghátrányosabb helyzetű régióban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl) kell felhasználni.

Kötelező-e partner bevonása? Igen. Legalább egy, az adott településen (is) aktív civil szervezettel kötelező partnerségi együttműködés kialakítása.

Mire lehet pályázni? A támogatható tevékenységek öt csoportja röviden összefoglalva:

I. Meglévő termelő vagy visszasajtoló termálkutak korszerűsítése, felújítása, illetve állami tulajdonban lévő meddő szénhidrogén kutak termálkúttá alakítása.
II. Környezetbarát és energiahatékony geotermikus energiatermelés kialakítása pl. kísérőgáz hasznosítással és/vagy hőszivattyúval.
III. Új geotermikus hőátadó állomások kialakítása, meglevő termelői hőközpontok bővítése, korszerűsítése.
IV. Egyházi tulajdonban és használatban álló középületek, oktatási-, egészségügyi és szociális intézmények bekapcsolása geotermikus energiát is hasznosító hőszolgáltatói rendszerbe.
V. Meglévő, vagy újonnan létesítendő termálkút csatlakoztatása a meglevő településfűtési/távhőrendszerhez.

Mennyi támogatás igényelhető? Az igénylehető támogatás legkisebb összege 100 mFt, legnagyobb összege 1 mrd Ft.

Mennyi a támogatási intenzitás? Ez a pályázó személyétől valamint a támogatott tevékenység jellegétől függő érték, de általánosságban az elszámolható költségek 45%-a, ami közép-, illetve kis- és mikrovállakozások esetében 10 illetve 20%-kal növelhető.

Meddig lehet benyújtani pályázatot? 2024. június 12-én 12:00 óráig. A kiíró célszerűnek tartja, ezért javasolja, hogy a támogatást igénylők a pályázatok benyújtással várják meg a várhatóan 2024. május első felében megrendezendő információs napot. Egyúttal tájékoztatják a pályázókat, hogy a pályázatok beérkezési sorrendje semmilyen módon nem befolyásolja az értékelésüket.

Mennyi idő áll rendelkezésre a megvalósításra? 36 hónap.

A pályázati felhívás elérhető: https://svajcialap.hu/palyazatok/palyazati-felhivas-sm06-geo-geotermikus-energiaforrasok-tav–es-telepulesfuteshez-cimu-program

A pályázati felhívással és benyújtással kapcsolatban érdeklődni az alábbi e-mailcímen lehet: svajcialapgeo@szechenyiprogramiroda.hu

A CHRIS rendszerrel kapcsolatban érdeklődni, technikai problémát jelezni, segítséget kérni az alábbi e-mailcímen lehet: chrissupport@szechenyiprogramiroda.hu

    Scroll to Top