MGtE Közgyűlés

Dr Szimon Ildikó 2024.05.16

A Magyar Geotermális Egyesület 2024. május 15-én tartotta éves rendes közgyűlését. Az esemény vendégelőadója Prof. Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára volt.

Több okból is sajnálhatják, akik nem vettek részt az MGtE idei közgyűlésén! Szita Gábor elnök beszámolójából kiderült, hogy az egyesület mind szakmailag, mind pénzügyileg sikeres évet zárt. Hogy csak néhány sarokpontot említsünk:

  • A tagok száma, köszönhetően feltehetőleg az új honlapnak is, bővült.
  • A Veresegyházon novemberben megtartott geotermikus szakmai nap a leglátogatottabb volt az eddigiek közül.
  • Az egyesület helyet kapott a kormány Partnerségi Megállapodás Monitoring Bizottság Energetikai Albizottságában.

Mindemellett az egyesület folytatta és a jövőben is folytatja érdekérvényesítési, véleményezési, ismeretterjesztési tevékenységét, részt vesz nemzetközi geotermikus szervezetek tevékenységében. (Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy a húsz évfolyamot megért Földhő Hírlevél nyomába lépő, hamarosan megjelenő Földhő Füzetek 1. számába riport készült Dr. Antics Miklóssal, az EGEC elnökével.)

A közgyűlést megtisztelte részvételével Prof. Dr. Aszódi Attila, aki „Energiapolitikai víziók és korlátaik” címmel egy rendkívül érdekes és elgondolkodtató előadást tartott. A professzor kollégáival és diákjaival évek óta a lehető legtöbb szempontot figyelembe véve, részben a mesterséges intelligencia segítségével szimulációkat készít, amelyek a jövőben várható elektromos áramigényeket és kielégíthetőségüket vetik össze az energiapolitikákkal országos és európai szinten, kiemelten a megújuló – elsősorban a nap és a szél – energia rendelkezésre állását a környezeti (meteorológiai) adottságok függvényében. Vizsgálataik – amelyeket nemzetközi tudományos folyóiratokban is publikáltak – nem várt, megdöbbentő eredményre vezettek.

A közgyűlés végén igen őszinte hangú, izgalmas és tartalmas beszélgetés folyt a tagok között a földhő hasznosítás új jogi szabályozásának küzdelmes első éves gyakorlati tapasztalatairól.

Scroll to Top