Planet 2023: Kormányzati hangsúly a geotermikus energián

Dr Szimon Ildikó 2023.10.13

A Magyar Geotermális Egyesület, ahogy jeleztük, részt vett a Planet 2023 fenntarthatósági rendezvényen.

Az eseményen négy napon át vártuk a látogatókat a kiállítási pultunknál. Köszönjük, hogy sokan felkerestek minket! Reméljük, sikerült maradéktalanul tájékoztatni minden érdeklődőt.

Az „Új utakon – Innováció az energiaellátásban” témájú kerekasztalbeszélgetésnek a Magyar Geotermális Egyesület elnöke, Szita Gábor és egyik alelnöke, Dr. Nagygál János is meghívott résztvevője volt.

Az expo minden napján előadások hangzottak el és kerekasztalbeszélgetések is zajlottak a fenntarthatóság témakörében, melyek egyikén Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium helyettes-államtitkára tartott tájékoztatót a kormány geotermikus energiával kapcsolatos jövőbeli elképzeléseiről. A célkitűzés, hogy az elviekben 55-60 PJ/év geotermikus potenciált, amely a gyakorlatban jelenleg 6,4 PJ/év, lépcsőzetesen megközelítsük, a termelést évi 0,5 PJ/év (80-90 MW beépített kapacitás) növekménnyel fokozzuk. A geotermikus energia részesedése így 2035-re elérheti a 25-30%-ot a hőtermelésben. Jelenleg Magyarország hőtermelésének mindössze 6,5 %-át, a megújulóknak pedig 4,8 %-át adja a geotermia. Új cél, hogy az ún. ÜHG kibocsátást az 1990-es évekhez képest 50%-kal kéne csökkenteni úgy, hogy mindeközben a végső energiafelhasználás 750 PJ legyen. A geotermikus ágazatban elkerülhetetlen a finanszírozási keret megújítása. A fúrási kockázat csökkentése érdekében új pályázatot terveznek kiírni 25 milliárd forint kerettel. Az elképzelések között szerepel Geotermikus Beruházási Hitelkonstrukció bevezetése is kedvezményes feltételekkel 125 milliárd forint összegben. Az állam által kezdeményezett településhő, illetve az ipari és mezőgazdasági hőfelhasználást szolgáló beruházásokhoz speciális pályázati támogatást kívánnak nyújtani, amely kiterjed a szükséges hőszállító vezetékek kiépítésére is. Erre 30 milliárd forintot biztosítanának. A távhő szektorban a geotermikus beruházások – okulva a rossz tapasztalatokból – csak alacsony vagy közepes geológiai kockázatú településeken részesülhetnének támogatásban nagy hatékonyságú rendszerfejlesztéssel együtt. A távhő támogatási rendszerben pedig növelni szükséges a megújulókra érvényes elszámolható nyereség mértékét.

Scroll to Top