Elindult a Nemzeti Földhő Stratégia társadalmi egyeztetése

Dr Szimon Ildikó 2024.04.23

Az Energiaügyi Minisztérium a napokban társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Nemzeti Földhő Stratégiát. A véleményeket a tarsadalmiegyeztetes@em.gov.hu e-mail címre várják 2024. május 3-ig.

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található. A rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása. A társadalmi egyeztetésre bocsátott Nemzeti Földhő Stratégiában vázolt intézkedések a magyar zöldgazdaság húzóágazatává tehetik a geotermiát. A jövő a zöldenergiáé, a kedvező adottságok hatékonyabb kiaknázása erősíti az energiaszuverenitást, hozzájárul a kibocsátásmentes energiatermelés növeléséhez és az energiaárak megfizethető szinten tartásához.

A Nemzeti Földhő Stratégia alapvető célja az lenne, hogy a jelenleg 6,4 petajoule hazai energetikai felhasználás már 2026-ig ötödével (8 PJ-ra), a következő évtized elejére pedig a bázisérték duplájára (12-13 PJ-ra) növekedjen. A stratégia időtávján 6,5 százalékról 25-30 százalékra emelkedhet a geotermikus energia részesedése a teljes hőtermelésből. Az új hasznosítások 1-1,2 milliárd köbméter földgázt válthatnak ki 2035-ig, érdemben csökkentve az importkitettséget.

Mindannyiunk érdeke, hogy minél többen részt vegyünk a stratégia véleményezésében annak ellenére, hogy a határidő elég rövid! Töltsük le a dokumentumot, olvassuk el és szóljunk hozzá szakemberként és laikusként egyaránt!

Bővebb információ és a letölthető stratégia:

https://kormany.hu/dokumentumtar/nemzeti-foldho-strategia-tarsadalmi-egyeztetese

Scroll to Top