Elfogadott MGtE javaslat

Szita Gábor 2024.04.26

A KKV-k energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásainak támogatását célzó kedvezményes hitel program támogatható tevékenységei közé – az MGtE javaslatára – bekerült a földhő hasznosítása is.

Egészen pontosan arról van szó, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások energiahatékonysági fejlesztéseihez kiegészítő jelleggel kapcsolódó megújuló energiahasznosítás napelemes, napkollektoros és hőszivattyús támogatási köre kibővült a földhő hasznosíthatóságával. Az Magyar Geotermális Egyesület szövegjavaslata a finanszírozható tevékenységek körének bővítésére az alábbi volt:

Termálkút létesítése nélkül, meglévő termál hálózatra történő csatlakozással megvalósuló geotermikus energiahasznosító technológia telepítése  a fejlesztésben érintett épület fűtési és/vagy használati meleg víz igényének, továbbá bármilyen technológiai hőigényének részbeni, vagy teljes kielégítése céljából.

Javaslatunkat részletesen meg is indokoltuk.

„Az időjárástól, napszaktól és évszaktól független geotermikus energia (földhő) hasznosítása már több mint fél évszázada bizonyítja, hogy megbízhatóan, kiszámíthatóan és gazdaságosan képes épületek és termelési technológiák hőigényének ellátására. Üzemeltetésének fajlagos segédenergia (villamosenergia) igénye töredéke a hőszivattyús energiatermelésnek. Általános tapasztalat, hogy az energiahatékonyságot a geotermikus energia felhasználásával ötvöző beruházásokkal 80-95%-os primerenergia-megtakarítás is könnyedén elérhető. A négy leghátrányosabb régió közül három, az Észak-magyarországi kivételével kimondottan gazdag energetikailag is hasznosítható termálvizekben, amiből következően szép számmal fordulnak elő működő geotermikus hálózatok. Az ezekre történő csatlakozással mind a geotermikus rendszerüzemeltető, mind a KKV csak nyerhet, amennyiben a fejlesztés költsége ésszerű határidőn belül megtérül. Természetesen a mindenhol jelen lévő és könnyen elérhető napenergiához vagy a környezeti energiákhoz viszonyítva sok geotermikus tárgyú pályázatra nem számíthatunk, de a lehetőséget mindenképpen érdemes megadni a pályázóknak a földhő hasznosítására is.”

Javaslatát az MGtE az ún. Energetikai Albizottság (teljes nevén: Partnerségi Megállapodás Monitoring Bizottság Energetikai Albizottság) 2024. április 15-i ülésén terjesztette elő.

Az Energetikai Albizottság a Miniszterelnökség kezdeményezésére alakult még 2023. októberében. Feladata kiterjed – többek között – az energetikai pályázati felhívások szakmai tartalmának összehangolására, a felhívások kedvezményezetti körének meghatározására, a végrehajtási tapasztalatok visszacsatolására a szakpolitika részére, illetve javaslattételre a szakmai, szakpolitikai strukturális problémák megoldása érdekében. Az albizottságban 32 szervezetnek van képviseleti joga. A delegáltak többsége kormányzati (minisztériumi) és hatósági szakpolitikus. Az MGtE-hez hasonló szakmai civil szervezetek közül hat kapott meghívást az albizottsági munkába.

Scroll to Top