Magyar Geotermális Egyesület (alapítás éve: 1995)
Kapcsolat E-mail Facebook Google+ Youtube Hírlevél 

Az MGtE 2017. május 3-i nyilatkozata

« Vissza a főoldalra


A Magyar Geotermális Egyesület

NYILATKOZATA

a magyarországi földhő hasznosítás jelenlegi helyzetéről

 

A Magyar Geotermális Egyesületet aggódással tölti el a magyarországi földhő (geotermikus energia) hasznosítás jelenlegi helyzete, kormányzati kezelése.

A termálvizek energetikai hasznosításának elmúlt hat évtizede változó sebességű, de összességében folyamatos gyarapodással jellemezhető. Hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása után megnyíló támogatások új lendületet adtak ágazatunknak. Több sikeres geotermikus beruházás létesült, és beindult az innováció. Ezt a fejlődést törte meg a pályázati lehetőségek elmaradása, az, hogy 2013 eleje óta alig jelent meg érdemleges felhívás, illetve a benyújtott pályázatokat hosszú ideje nem bírálják el. Ugyanakkor az látható, hogy különböző csatornákon bizonyos projektek továbbra is hozzájutnak akár jelentős összegű vissza nem térítendő forrásokhoz, viszont ezen projektek előkészítése, tervezése, a lehetséges kockázatok felmérése, értékelése és kezelése nem megfelelő. Ez a hibás támogatási gyakorlat több ízben vezetett sikertelen hévízfeltáráshoz, illetve rosszul vagy egyáltalán nem működő berendezések létesítéséhez, például Kiskunhalason és Nagyszénáson.

Magyarország nem annyira gazdag, hogy megengedhetné magának azt a luxust, hogy a rossz előkészítettség okán ésszerűtlenül nagy kockázatú, időnként gyengén megtervezett és kivitelezett fejlesztéseket támogasson akkor, amikor bőven van tere a lényegében kockázatmentes termálvíz beszerzésnek, illetve a 21. századnak megfelelő felszíni technológiák alkalmazásának.

A jogszabályi bizonytalanság (bányatörvény vs. vízgazdálkodási törvény) és a koncessziós geotermikus hasznosítás helyben járása mellett a helytelen kormányzati kezelés az oka annak, hogy a magyar földhő hasznosítás jelenleg visszafejlődik.

Budapest, 2017. május 3.

 

Szita Gábor

elnök

 

Nyilatkozat pdf-ben.

Declaration in English

   

2017-05-03

^ Ugrás az oldal tetejére ^
Itt iratkozhat fel hírlevelünkre > > >

Hírlevél feliratkozás >>

Pályázatfigyelő >>

AKTUÁLIS GEOTERMÁLIS KÉRDÉSEK: SZAVAZZON!
Vagyonkezelés a geotermiában
Ön szerint jogos az, hogy visszasajtolás nélküli termálvíz használatok esetén a VKJ mellett bányajáradékot is kell fizetni?
Igen
Nem

ESEMÉNYTÁR
Következő egyesületi program:
»Magyar Geotermális Egyesület 2020. évi közgyűlése - ELHALASZTVA!
0000-00-00.   Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Díszterme

Egyéb szakmai programok:

Korábbi programjaink:
Dr. Göőz Lajos, a Magyar Geotermális Egyesület tiszteletbeli tagjának köszöntése||MGtE éves rendes közgyűlése||MGtE IX. Szakmai Nap||

TÉMAAJÁNLÓ
»Termálvíz-vezeték »Pályázat ügyek »Vagyonkezelés »Megújuló energia »Geotermia külföldön »Visszasajtolás »Geotermikus energia »Hőszivattyú »Tag-cégeinkről »Dokumentumtár »Földhő Hírlevél 
Kapcsolat